Nieuwsbrief juni 2022
    Op God rust mijn heil en mijn eer,
    mijn sterke rots, mijn schuilplaats is in God.   

    Lieve vrienden,
 
Hebben jullie ook al zo'n zin in de zomer? Vakantietijd, met nu eindelijk misschien de mogelijkheid om er eens echt tussenuit te kunnen?! Vast een hele goed, rustvolle en mooie tijd toegewenst! 
 
Ook ik ben weer onderweg, met volle bagage, maar vooral met een vol hart: fijn dat er weer iets meer kan. Morgen vertrek ik naar Schotland voor het begin van een aantal maanden reizen in Groot-Brittannië, om daar de gemeente te dienen en ook te vertellen over het werk in Bolivia wat we zonder jullie allemaal niet zouden kunnen doen. Gebed voor deze periode stel ik erg op prijs, want drie maanden uit de koffer leven is best wel pittig.
 
Er is zoveel  te vertellen, soms weet ik niet waar te beginnen om jullie mee te laten proeven wat er bij ons allemaal gaande is. We hebben best een gespannen paar weken achter de rug. Eerst met legale stappen voorbereiden en toen de gesprekken om de administrateur te vragen te vertrekken. Dat is God zij dank op een redelijk rustige manier gelukt – het alternatief waren administratieve processen geweest en we hadden daarvoor een advocaat etc achter de hand. Afschuwelijk deze situatie maar het werk wat ze leverde leek onderhand op gatenkaas en in administratie moeten de dingen toch gewoon passend zijn. Er zijn nu twee mensen bezig om opnieuw inventarissen op te nemen, ook wel nodig nadat er 3 jaar niks gebeurd was. Jullie denken misschien: waarom heeft dit zo lang gesleept dan, tja, in de Coronatijd werd niet goed zichtbaar dat de gaten in het werk door haar kwamen en niet door de pandemie.
 
Op de foto ziet u Gustavo, wij kennen elkaar al 33 jaar: eerst omdat hij in Peniel in rehabilitatie kwam, later doordat hij in de gemeente kwam. De zondag voordat ik ging reizen spraken we nog met elkaar. Hij vertelde dat hij de grote letter Bijbel die ik hem had gegeven bij een van de oudsten in bewaring had gegeven. Drie dagen later liep hij in de stad en stierf omdat zijn hart ermee stopte. Ik ben dankbaar dat Mario uit de gemeente regelmatig met hem de bijbel open heeft kunnen doen, en ook dat we hem praktisch een beetje hebben kunnen bijstaan deze jaren.
 
De jongeren in Adulam en Talita Cumi leven ook met het bewustzijn van de eeuwigheid. Als er problemen zijn in huis, zoals vorige week weer met Maria, dan gaat de rest van de groep bidden: God om hulp vragen. Hoe mooi is dat! Ook wat een van de meisjes aan het team vertelde: “ik ga mezelf het mooiste verjaardagscadeau geven: ik vraag de Here Jezus om in m'n hart te komen." Jullie snappen dat het staflid gelijk met haar gebeden heeft!
 
Afgelopen vrijdag heb ik een beeldgesprek gehad met de jongens van Adulam, er werd Moederdag gevierd en ze wilden me niet vergeten. Ook Felina en ik hebben elke week een paar keer contact om dingen door te spreken die in de teams en met de jongeren spelen. Zo ver weg, en dan zo dichtbij gelukkig.
 
Met de kinderen van Jesed, en de scholen waarmee we een werkverband hebben, is ter ere van de dag van het kind een expositie georganiseerd met tekeningen over de rechten van het kind met, zoals jullie kunnen zien, heel veel tekeningen. Er was o.a. belangstelling van de kinderbescherming en de politie.
 
Er zijn al heel wat uren en dagen gaan zitten in het afmaken van de Engelse vertaling van het boek van Peter de Bruijne. Gisteren dacht ik dat ik klaar was, maar nu blijkt in het Amazon systeem dat er nog allerlei dingen niet goed staan. Wat een gedoe, een goede les in geduld oefenen! 
 
We blijven met elkaar verbonden in gebed. Hartelijk dank voor jullie ondersteuning en betrokkenheid - ook namens de tieners die bij ons wonen en kinderen die voor hulp komen.
 
Dag, met liefs en warme groeten, ook van de teams, Fineke
 
Contact: Fineke Janssen (finekej@gmail.com), Casilla 6320, La Paz, Bolivia. Belastingaftrekbare giften: Stichting Zending en Gemeente te Leeuwarden, via NL33 INGB 0002047678 of NL20 ABNA 0607782412 onder vermelding van 069 (zendingswerk Fineke Janssen) of 069 A Mision Adulam. Een andere mogelijkheid (niet aftrekbaar) is per creditcard via Whydonate op de website: https://www.whydonate.nl/fundraising/mision-adulam-i0cy Klik op vlaggetje voor Nederlands. Wij zijn aangesloten bij de stichting Zending en Gemeente, en erkend als ANBI. Meer informatie kunt u vinden onder de verschillende menu items bovenaan.
Postwijzigingen kunt u doorgeven aan de Familie Aleman, Schoolstraat 8, 3255 AV  Oude-Tonge.
Voor extra FB gebedspunten graag melden met een mailtje.
 
 
 

 

      

 
 
 
De afgelopen weken zijn erg stressvol geweest in Bolivia, we waren regelmatig in de internationale pers. Ik had een aantal half slapeloze nachten maar het team van Mision Adulam had het echt zwaar. Sommigen moesten een paar uur lopen om bij de huizen te komen, soms werden er stenen of groente naar hen gegooid of werden ze uitgescholden omdat ze gezien werden als mensen die zich niet identificeerden met de mensen in El Alto. Niks is minder waar, alles wat we doen en altijd gedaan hebben is dienen in onze wijk – mensen in onze wijk steunden ons en beloofden ons zo veel mogelijk te zullen beschermen.
 
De jonge mensen in de huizen voelden de spanning ook en staf moest proberen om de sfeer wat te verlichten, bijvoorbeeld door met de hele groep brood te bakken (de bakkerij was gesloten).
In Adulam is het nog steeds moeilijk, deels door de nieuwe staf. Zij zijn soms geneigd risico situaties te luchtig op te nemen, bijvoorbeeld toen de jongens naar school moesten om hun vooruitgang te evalueren. Staf bleef gezellig samen zitten kletsen in plaats van bij de jongens te blijven. Resultaat: 8 van de 10 rookten marihuana die ze kregen van een jongen die eerder bij ons woonde. Zo jammer, dat had nooit mogen gebeuren. De goede kant was dat alle jongens zeiden zelf verantwoordelijk te zijn toen Felina hen vroeg was er gebeurd was en zeiden dat ze de gevolgen van hun gedrag zouden aanvaarden.
 
In Talita Cumi reageerden de meisjes met het houden van een paar spontane tijden van gebed en aanbidden, (zie foto hierboven) erkennende dat God alleen de harten van de leiders van het land kan veranderen. Twee meisjes, Iris en Maeli hadden nooit gedacht dat ze vooruitgang zouden boeken in het programma maar zijn nu zover dat ze hoop hebben voor hun toekomst. Iris wil naar de PABO als ze klaar is met school en Maeli leert nu anderen te helpen en dienstbaar te zijn.  
 
 
 
 
 
 
Felina had een geweldige opening dit weekend om iets te delen met 16 ouders van de kinderen met leerproblemen die hulp krijgen in Jesed. Heel weinigen hadden ooit over Jezus gehoord. Felina sprak over het verhaal van de Kananese vrouw die Jezus om hulp vroeg voor haar kind en kon voor hen bidden en bemoedigen om ook zelf naar Jezus te zien.  
 
 
 
De situatie in het land is wat rustiger maar nog steeds niet goed, bidt s.v.p. voor ons nu we in de Decembermaand zijn, een moeilijke maand zelfs in de beste tijden.
In Mision Adulam zullen we staf evaluaties doen en daarna ons jaar gezamenlijk af sluiten, daarbij zullen we het team wat levensmiddelen mee te geven voor hun eigen kerstviering. Ook hoop ik met het team van de kerk mee te gaan naar de extra beveiligde gevangenis voor mannen ivm de kerst outreach. 
 
Bidt dat de vrede van God in onze harten zal heersen en voor Zijn zegen in de speciale tijden die we zullen hebben als we de geboorte van de Here Jezus gedenken.
Hele goede kerstdagen toegewenst en ik wens jullie Gods zegen toe voor 2020 en hoop dat we samen kunnen blijven omzien naar verslaafde tieners en kwetsbare kinderen in het nieuwe jaar!
 
Dit komt met liefs en warme groeten, in Christus, Fineke, jongeren, kinderen en teams..