Nieuwsbrief maart 2022
    Op God rust mijn heil en mijn eer,
    mijn sterke rots, mijn schuilplaats is in God.   

    Lieve vrienden,
 
A safe place, that’s what each teenager and child who comes to us longs for. 
A place where they can be themselves and be listened to. A place also, where they can get out of their confusion and have the opportunity to get a fresh grip on their lives. Frequently this is made much more difficult because their parents don’t appreciate how important the part they should be playing is.
En toen was het (veel te lang) stil. Want tja, er gebeurde ineens van alles. Twee ongeplande reizen naar Santa Cruz om bij een andere zendelinge met gezondheidsproblemen te kunnen zijn. O ja, en meer dan een hele week aan het beeldscherm geplakt zitten om de jaarbalans van 2021 na te kijken en daarna te verwerken in het registratiesysteem van de overheid. En als ik jullie vertel dat ik momenteel dagelijks naar een geldautomaat op zoek ben waar ik dollars uit kan halen – dan lijkt dat een kleinigheidje, maar het kan zomaar een halve dag opslokken. Het waarom hiervan ligt in de onzekerheid waarin we allemaal leven momenteel door de oorlog die er heerst. Vandaag kopen we toch maar een extra voorraad meel in, we bakken zelf ons brood in de huizen, maar met de speculaties die hier nu gaande zijn is de bevoorrading op dat gebied al een probleem. Felina en ik zijn erg dankbaar dat we van God afhankelijk zijn, en niet van de omstandigheden en de geruchten die de ronde doen. Foto: Guido en Macedonia.
 
Mensen en gesprekken gaan altijd voor alles, en in die ontmoetingen gebeuren mooie dingen. Zoals laatst in een middag met een tiener die dingen moest belijden en loslaten. De liefdevolle aanwezigheid van de Heer was heel kostbaar, ze zei: “ik had nooit gedacht dat het zo zou zijn”. Andere gesprekken zijn zwaar maar dan mogen we ook die lasten bij de Heer brengen in gebed. Theresa, wiens dochter overleed vorig jaar, heeft het erg moeilijk met de zorg voor haar kleinkinderen en daarbij de omgang met de vader van een van deze kinderen. Het is niet fijn om te praten over legale hulp zoeken, om de goede zorg voor de kinderen te waarborgen. Here help ons is dan het diepste gebed. 
 
Dinsdag was ik in Talita Cumi om de meisjes een omhelzing te geven i.v.m. de internationale dag van de vrouw, en er zowel het team als de meisjes aan te herinneren dat de Here ons naar Zijn beeld heeft geschapen. Ik had een paar stukjes chocolade voor allemaal, en zo lief, een van de meisjes gaf me een van die stukjes voor mezelf. In Jesed leerde een moeder spelen met haar beperkte zoontje, ook zij was blij met de aandacht voor deze dag. We zijn momenteel met 20 vrouwen in Mision Adulam – een deel zijn studenten van diverse disciplines die bij ons hun praktijkstage doen.
 
Gisteren kwamen we weer bij elkaar met het team gevangeniswerk van de gemeente. Het krijgen van het legitimatiebewijs voor toegang tot het gevangeniswezen heeft heel wat voeten in aarde, Ook dat is echter maar een stukje papier, vanmorgen belde ik met de leidinggevende van het kerkje in een van de vrouwengevangenissen en zij vertelde liever nog maar geen pastorale bezoeken te willen hebben. De leiding daar heeft niet zoveel met christenen en als het team zou komen dan konden de zusters in de gevangenis het nog wel beroerder krijgen dan het nu al is. Doen we dus niet, ook hiervoor bidden we. Woensdag ga ik met een paar broeders naar de gevangenis voor zwaargestraften op de hoogvlakte waar inmiddels ruim 550 mannen zitten in 13 afdelingen. Brood heb ik besteld bij een ex-gedetineerde, dat levert hem weer werk op!
 
In Jesed werd zaterdag weer een studiemiddag gehouden voor de ouders van de kinderen die we daar proberen te helpen. We doen dat samen en het was bemoedigend een flinke groep ouders te mogen ontvangen.
 
In Adulam hadden de jongens een leuke activiteit bedacht ter ere van Vaderdag: laten de mannen uit het team maar eens tonen of ze ook aardappels kunnen schillen! Mooi om samen te kunnen praten over vaders, misschien ooit vader worden en over de hemelse Vader die er altijd voor ons is, zie onder de foto..
 
 
 
 
Tot zover, hartelijk dank voor jullie trouwe steun in gebed ondanks de lange stilte, en ook voor de liefdegaven: het is bijzonder hoe de Heer elke keer weer voorziet door jullie heen. 
 
Het voorjaar is begonnen, 
ik hoop dat jullie ervan kunnen genieten!! 
 
Dag, met liefs en warme groeten, ook van de teams, Fineke
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Contact: Fineke Janssen (finekej@gmail.com), Casilla 6320, La Paz, Bolivia. Belastingaftrekbare giften: Stichting Zending en Gemeente te Leeuwarden, via NL33 INGB 0002047678 of NL20 ABNA 0607782412 onder vermelding van 069 (zendingswerk Fineke Janssen) of 069 A Mision Adulam. Een andere mogelijkheid (niet aftrekbaar) is per creditcard via Whydonate op de website: https://www.whydonate.nl/fundraising/mision-adulam-i0cy Klik op vlaggetje voor Nederlands. Wij zijn aangesloten bij de stichting Zending en Gemeente, en erkend als ANBI. Meer informatie kunt u vinden onder de verschillende menu items bovenaan.
Postwijzigingen kunt u doorgeven aan de Familie Aleman, Schoolstraat 8, 3255 AV  Oude-Tonge.
Voor extra FB gebedspunten graag melden met een mailtje.
 

      

 
 
 
De afgelopen weken zijn erg stressvol geweest in Bolivia, we waren regelmatig in de internationale pers. Ik had een aantal half slapeloze nachten maar het team van Mision Adulam had het echt zwaar. Sommigen moesten een paar uur lopen om bij de huizen te komen, soms werden er stenen of groente naar hen gegooid of werden ze uitgescholden omdat ze gezien werden als mensen die zich niet identificeerden met de mensen in El Alto. Niks is minder waar, alles wat we doen en altijd gedaan hebben is dienen in onze wijk – mensen in onze wijk steunden ons en beloofden ons zo veel mogelijk te zullen beschermen.
 
De jonge mensen in de huizen voelden de spanning ook en staf moest proberen om de sfeer wat te verlichten, bijvoorbeeld door met de hele groep brood te bakken (de bakkerij was gesloten).
In Adulam is het nog steeds moeilijk, deels door de nieuwe staf. Zij zijn soms geneigd risico situaties te luchtig op te nemen, bijvoorbeeld toen de jongens naar school moesten om hun vooruitgang te evalueren. Staf bleef gezellig samen zitten kletsen in plaats van bij de jongens te blijven. Resultaat: 8 van de 10 rookten marihuana die ze kregen van een jongen die eerder bij ons woonde. Zo jammer, dat had nooit mogen gebeuren. De goede kant was dat alle jongens zeiden zelf verantwoordelijk te zijn toen Felina hen vroeg was er gebeurd was en zeiden dat ze de gevolgen van hun gedrag zouden aanvaarden.
 
In Talita Cumi reageerden de meisjes met het houden van een paar spontane tijden van gebed en aanbidden, (zie foto hierboven) erkennende dat God alleen de harten van de leiders van het land kan veranderen. Twee meisjes, Iris en Maeli hadden nooit gedacht dat ze vooruitgang zouden boeken in het programma maar zijn nu zover dat ze hoop hebben voor hun toekomst. Iris wil naar de PABO als ze klaar is met school en Maeli leert nu anderen te helpen en dienstbaar te zijn.  
 
 
 
 
 
 
Felina had een geweldige opening dit weekend om iets te delen met 16 ouders van de kinderen met leerproblemen die hulp krijgen in Jesed. Heel weinigen hadden ooit over Jezus gehoord. Felina sprak over het verhaal van de Kananese vrouw die Jezus om hulp vroeg voor haar kind en kon voor hen bidden en bemoedigen om ook zelf naar Jezus te zien.  
 
 
 
De situatie in het land is wat rustiger maar nog steeds niet goed, bidt s.v.p. voor ons nu we in de Decembermaand zijn, een moeilijke maand zelfs in de beste tijden.
In Mision Adulam zullen we staf evaluaties doen en daarna ons jaar gezamenlijk af sluiten, daarbij zullen we het team wat levensmiddelen mee te geven voor hun eigen kerstviering. Ook hoop ik met het team van de kerk mee te gaan naar de extra beveiligde gevangenis voor mannen ivm de kerst outreach. 
 
Bidt dat de vrede van God in onze harten zal heersen en voor Zijn zegen in de speciale tijden die we zullen hebben als we de geboorte van de Here Jezus gedenken.
Hele goede kerstdagen toegewenst en ik wens jullie Gods zegen toe voor 2020 en hoop dat we samen kunnen blijven omzien naar verslaafde tieners en kwetsbare kinderen in het nieuwe jaar!
 
Dit komt met liefs en warme groeten, in Christus, Fineke, jongeren, kinderen en teams..