Nieuwsbrief oktober 2021
    Op God rust mijn heil en mijn eer,
    mijn sterke rots, mijn schuilplaats is in God.   

    Beste vrienden,
 
A safe place, that’s what each teenager and child who comes to us longs for. 
A place where they can be themselves and be listened to. A place also, where they can get out of their confusion and have the opportunity to get a fresh grip on their lives. Frequently this is made much more difficult because their parents don’t appreciate how important the part they should be playing is.
Laat ik deze brief met een positief geluid beginnen, misschien ook wel een beetje grappig! Met veel plezier heb ik de laatste weken de kerstkaarten gelezen die jullie stuurden in 2020. De post werk nog steeds vrijwel niet, maar, zij het laat, de kaarten komen binnen! Ik kan nog steeds niks versturen maar tja, gelukkig lukt email verzenden wel. 
 
Het is nog steeds zwaar voor velen in Bolivia. Deze lieve vrouw kon haar tranen niet bedwingen toen ze deze gift van levensmiddelen kreeg, net als 27 andere gezinnen van kinderen die naar Jesed komen. De voorraadkast van deze vrouw was compleet leeg. Deel van de gezinnen moet rond zien te komen met minder dan € 75.- en daarmee in al hun behoeften voorzien. Dus de kinderen vinden het geweldig bij ons te zijn, waar ze ook een gezonde snack krijgen.

Ik weet dat velen van jullie gebeden hebben voor Anita in haar strijd met Covid, hartelijk dank dat u daarin met haar en haar familie meeleefde. Anita is nu bij de Heer. De familie probeert dit te verwerken net als sommige hele pittige zaken die boven tafel kwamen na haar overlijden. Graag jullie gebed voor haar twee kinderen en haar man, en natuurlijk voor haar moeder, Teresa.
 
Vorige week hoorde ik pas dat mijn vriendin Adelia was overleden nadat de bus waarin ze zat het ravijn in ging - zij was een van de 34 doden. Hoeveel gemeentes ze precies gesticht en gegrondvest  heeft weet ik niet, wel dat ze kilometers liep om het evangelie op het platteland buiten Sucre bij de mensen te brengen. Het was een geweldig voorrecht haar te kennen en soms samen wat dingen te ondernemen in de afgelopen 32 jaar. Dezelfde week hoorde ik over twee andere zendelingen (een door Covid, een ander een ongeluk in de bergen) die thuisgehaald zijn. Mijn gebed is: Heer help me om de tijd die U geeft goed te gebruiken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto's:
Prijsuitreiking van de bijbelquiz aan de jonderen door Leonor en team.
Jongeren die hun rehabilitatieproces hebben afgerond.
 
Deze prijsvraag ging over sport, vorige week was het een bijbelquiz en de week daarvoor een groepsactiviteit waarin algemene kennis getest werd. Het werken in teams bevorderd de relaties in the huis. En omdat het toch een soort wedstrijd is, doen ze erg hun best om het onderwerp goed onder de knie te krijgen! 
 
Verschillende jongens vertrokken uit Adulam deze en vorige maand, nadat ze met success hun rehabilitatie proces afrondden. Dat is geen kleinigheid, en nu moeten ze leren in hun thuissituatie get geleerd in praktijk te brengen. Een knul zei tegen zijn vader (over normen en waarden) bij het afscheidsetentje: "Pa, we liegen niet, dat doe je gewoon niet".
Voor de reis die ik nu maak in de USA, heb ik met een broeder negen dozen afgemaakt en vast verstuurd met een kerst attentie voor leiders en voorgangers op het platteland. Ook vreemd, dit deed ik altijd met Veronica die in eerder dit jaar stierf.  
 
Als ik thuis kom beginnen we direct met individuele staf evaluaties om hen te bemoedigen steeds te blijven groeien in hun vakgebied en zaken te corrigeren waar we graag verbetering willen zien. 
 
Maar nu dus hernieuwen van contact met gemeenten en vrienden in de USA en Canada! 
Getuigen van de liefde van God voor gebroken tieners en kinderen die misschien de weg een beetje kwijt zijn. Dat kan omdat het werk, ook door jullie - onze partners in gebed en financiële ondersteuning, elke dag doorgaat en een verschil maakt in hun levens.
 
Dag, dit komt met warme groeten, in de liefde van de Here Jezus, Fineke en teams.

Contact: Fineke Janssen (finekej@gmail.com), Casilla 6320, La Paz, Bolivia.
Belastingaftrekbare giften: Stichting Zending en Gemeente te Leeuwarden, via NL33 INGB 0002047678 of NL20 ABNA 0607782412 onder vermelding van 069 (zendingswerk Fineke Janssen) of 069 A Mision Adulam. Een andere mogelijkheid (niet aftrekbaar) is per creditcard via Whydonate op de website: https://www.whydonate.nl/fundraising/mision-adulam-i0cy Klik op vlaggetje voor Nederlands. Wij zijn aangesloten bij de stichting Zending en Gemeente, en erkend als ANBI. Meer informatie kunt u vinden onder de verschillende menu items bovenaan.
Postwijzigingen kunt u doorgeven aan de Familie Aleman, Schoolstraat 8, 3255 AV  Oude-Tonge.
Voor extra FB gebedspunten graag melden met een mailtje.
 

      

 
 
 
De afgelopen weken zijn erg stressvol geweest in Bolivia, we waren regelmatig in de internationale pers. Ik had een aantal half slapeloze nachten maar het team van Mision Adulam had het echt zwaar. Sommigen moesten een paar uur lopen om bij de huizen te komen, soms werden er stenen of groente naar hen gegooid of werden ze uitgescholden omdat ze gezien werden als mensen die zich niet identificeerden met de mensen in El Alto. Niks is minder waar, alles wat we doen en altijd gedaan hebben is dienen in onze wijk – mensen in onze wijk steunden ons en beloofden ons zo veel mogelijk te zullen beschermen.
 
De jonge mensen in de huizen voelden de spanning ook en staf moest proberen om de sfeer wat te verlichten, bijvoorbeeld door met de hele groep brood te bakken (de bakkerij was gesloten).
In Adulam is het nog steeds moeilijk, deels door de nieuwe staf. Zij zijn soms geneigd risico situaties te luchtig op te nemen, bijvoorbeeld toen de jongens naar school moesten om hun vooruitgang te evalueren. Staf bleef gezellig samen zitten kletsen in plaats van bij de jongens te blijven. Resultaat: 8 van de 10 rookten marihuana die ze kregen van een jongen die eerder bij ons woonde. Zo jammer, dat had nooit mogen gebeuren. De goede kant was dat alle jongens zeiden zelf verantwoordelijk te zijn toen Felina hen vroeg was er gebeurd was en zeiden dat ze de gevolgen van hun gedrag zouden aanvaarden.
 
In Talita Cumi reageerden de meisjes met het houden van een paar spontane tijden van gebed en aanbidden, (zie foto hierboven) erkennende dat God alleen de harten van de leiders van het land kan veranderen. Twee meisjes, Iris en Maeli hadden nooit gedacht dat ze vooruitgang zouden boeken in het programma maar zijn nu zover dat ze hoop hebben voor hun toekomst. Iris wil naar de PABO als ze klaar is met school en Maeli leert nu anderen te helpen en dienstbaar te zijn.  
 
 
 
 
 
 
Felina had een geweldige opening dit weekend om iets te delen met 16 ouders van de kinderen met leerproblemen die hulp krijgen in Jesed. Heel weinigen hadden ooit over Jezus gehoord. Felina sprak over het verhaal van de Kananese vrouw die Jezus om hulp vroeg voor haar kind en kon voor hen bidden en bemoedigen om ook zelf naar Jezus te zien.  
 
 
 
De situatie in het land is wat rustiger maar nog steeds niet goed, bidt s.v.p. voor ons nu we in de Decembermaand zijn, een moeilijke maand zelfs in de beste tijden.
In Mision Adulam zullen we staf evaluaties doen en daarna ons jaar gezamenlijk af sluiten, daarbij zullen we het team wat levensmiddelen mee te geven voor hun eigen kerstviering. Ook hoop ik met het team van de kerk mee te gaan naar de extra beveiligde gevangenis voor mannen ivm de kerst outreach. 
 
Bidt dat de vrede van God in onze harten zal heersen en voor Zijn zegen in de speciale tijden die we zullen hebben als we de geboorte van de Here Jezus gedenken.
Hele goede kerstdagen toegewenst en ik wens jullie Gods zegen toe voor 2020 en hoop dat we samen kunnen blijven omzien naar verslaafde tieners en kwetsbare kinderen in het nieuwe jaar!
 
Dit komt met liefs en warme groeten, in Christus, Fineke, jongeren, kinderen en teams..