Nieuwsbrief Maart 2020
    Op God rust mijn heil en mijn eer,
    mijn sterke rots, mijn schuilplaats is in God.   

 
 
Het was voor mij een drukke herfst. Na op zeventien adressen gelogeerd te hebben om de spreekbeurten te kunnen doen in Engeland, reis ik straks weer naar huis. Dankbaar ook voor nieuwe contacten, we zijn altijd blij met uitbreiding van de achterban. Dankbaar voor zoveel mensen die, net als jullie, het werk dragen in gebed en door liefdegaven het werk van Mision Adulam mogelijk maken.
 
 
 
De afgelopen weken zijn erg stressvol geweest in Bolivia, we waren regelmatig in de internationale pers. Ik had een aantal half slapeloze nachten maar het team van Mision Adulam had het echt zwaar. Sommigen moesten een paar uur lopen om bij de huizen te komen, soms werden er stenen of groente naar hen gegooid of werden ze uitgescholden omdat ze gezien werden als mensen die zich niet identificeerden met de mensen in El Alto. Niks is minder waar, alles wat we doen en altijd gedaan hebben is dienen in onze wijk – mensen in onze wijk steunden ons en beloofden ons zo veel mogelijk te zullen beschermen.
 
De jonge mensen in de huizen voelden de spanning ook en staf moest proberen om de sfeer wat te verlichten, bijvoorbeeld door met de hele groep brood te bakken (de bakkerij was gesloten).
In Adulam is het nog steeds moeilijk, deels door de nieuwe staf. Zij zijn soms geneigd risico situaties te luchtig op te nemen, bijvoorbeeld toen de jongens naar school moesten om hun vooruitgang te evalueren. Staf bleef gezellig samen zitten kletsen in plaats van bij de jongens te blijven. Resultaat: 8 van de 10 rookten marihuana die ze kregen van een jongen die eerder bij ons woonde. Zo jammer, dat had nooit mogen gebeuren. De goede kant was dat alle jongens zeiden zelf verantwoordelijk te zijn toen Felina hen vroeg was er gebeurd was en zeiden dat ze de gevolgen van hun gedrag zouden aanvaarden.
 
In Talita Cumi reageerden de meisjes met het houden van een paar spontane tijden van gebed en aanbidden, (zie foto hierboven) erkennende dat God alleen de harten van de leiders van het land kan veranderen. Twee meisjes, Iris en Maeli hadden nooit gedacht dat ze vooruitgang zouden boeken in het programma maar zijn nu zover dat ze hoop hebben voor hun toekomst. Iris wil naar de PABO als ze klaar is met school en Maeli leert nu anderen te helpen en dienstbaar te zijn.  
 
 
 
 
 
 
Felina had een geweldige opening dit weekend om iets te delen met 16 ouders van de kinderen met leerproblemen die hulp krijgen in Jesed. Heel weinigen hadden ooit over Jezus gehoord. Felina sprak over het verhaal van de Kananese vrouw die Jezus om hulp vroeg voor haar kind en kon voor hen bidden en bemoedigen om ook zelf naar Jezus te zien.  
 
 
 
De situatie in het land is wat rustiger maar nog steeds niet goed, bidt s.v.p. voor ons nu we in de Decembermaand zijn, een moeilijke maand zelfs in de beste tijden.
In Mision Adulam zullen we staf evaluaties doen en daarna ons jaar gezamenlijk af sluiten, daarbij zullen we het team wat levensmiddelen mee te geven voor hun eigen kerstviering. Ook hoop ik met het team van de kerk mee te gaan naar de extra beveiligde gevangenis voor mannen ivm de kerst outreach. 
 
Bidt dat de vrede van God in onze harten zal heersen en voor Zijn zegen in de speciale tijden die we zullen hebben als we de geboorte van de Here Jezus gedenken.
Hele goede kerstdagen toegewenst en ik wens jullie Gods zegen toe voor 2020 en hoop dat we samen kunnen blijven omzien naar verslaafde tieners en kwetsbare kinderen in het nieuwe jaar!
 
Dit komt met liefs en warme groeten, in Christus, Fineke, jongeren, kinderen en teams.. 
 
 
Beste vrienden,

Vandaag is weer een regenachtige dag in La Paz, met laaghangende wolken die door de stad trekken. In de huizen vrezen we voor nieuwe hagelbuien. Onweer en hagelbuien hebben veel schade aangericht in de huizen. Electrische circuits in twee boiler systemen brandden door en een moederboard van een computer is niet meer te repareren. Een grote bron van zorgen is het dak van Jesed, het huis waar we momenteel hulp bieden aan ongeveer 60 kinderen. Er is lekkage door de plafonds van de meeste therapie- en lesruimtes, zo gauw het stopt met regenen moeten we kijken hoe erg de situatie op het dak is. Dit is een pakketje zorgen die ik met jullie wil delen – willen jullie misschien overwegen om ons te helpen voor oplossingen te zorgen? We ontdekten zelfs een lek in het dak van Adulam ons huis voor jongens, wat de accreditering door de overheid in gevaar brengt. We wilden wachten om te zien of de lekkage veroorzaakt was door het gewicht van de hagel maar men stond erop dat we er iets aan gaan doen (wat we niet kunnen op dit moment) en de overheidsmensen waren niet erg begripvol...   
 
Gisteren was het mijn voorrecht om voor St. Epafras een Nederlandse gedetineerde te bezoeken in Santa Cruz, het lage gedeelte van Bolivia.Op een heel erg hete ochtend sloot ik me aan bij tientallen meerendeels vrouwen, om de gevangenis in te kunnen. Gelukkig mag ik in de snelle route voor veiligheids controles dus ik was na een half uur binnen. Tegen de tijd dat ik naar de sectie liep waar mijn kennis is, tussen ruim 4000 anderen, was mijn rug drijfnat en mijn huid plakte van het stof omdat het daar meest zandpaden zijn. Toen ik alle nodige stempels op m’n arm had staan vond ik mijn kennis snel. Hij was echt blij bezoek te krijgen, hij zat net in een dip en dacht dat hij door iedereen vergeten was.Ik mocht hem bemoedigen dat Jezus hem nooit vergeet. Toen nam hij me mee naar een klein kerkje in de gevangenis waar we bij het kruis stonden. “Kunnen we hier samen bidden”, vroeg hij? Wat een kostbaar moment, samen met Jezus spreken! Hij hoopt snel vrij te komen, zijn reis van 2 weken naar Bolivia heeft al meer dan 12 jaar geduurd, maar in die tijd heeft Jezus hem gevonden!

Gedurende het merendeel van de maand februari heb ik erg veel last gehad van voorhoofdsholteontstekingen. Ik liep de infecties mogelijk op bij mijn reis naar het platteland drie weken geleden, om les te geven in een centrum voor Christelijke vorming. Het was een geweldig goede tijd, wat de 9,5 uur lange reis erheen het waard maakte, hoewel ik dankbaar was dat de reis terug de helft korter was! Nadat ik weer thuis was kreeg ik bezoek van Dave Medlock uit Engeland. Het was een vreugde om te delen over het werk, Dave heeft weer ontmoetingen kunnen hebben met Felina en het bestuur; de projecten bezocht en twee keer gesproken in de gemeente – waarbij ik mocht vertalen dus kon dubbel genieten van het woord wat hij deelde!
 
Bijna heel Stephanie's leven kon ik in Santa Cruz zijn voor haar verjaardag, net als nu. Maar dit was echt speciaal, ik ontmoette Sophia voor het eerst, haar dochter - mijn achterkleindochter :-) Wat een zegen om samen te zijn, Theresa – vriendin en medestrijder in de wijngaard en dit gezin. Carlos Esteban zou zo blij geweest zijn – maar hij is op een betere plek met de Heer.
    
Nu reis ik door naar Asuncion, Paraguay, ook voor pastorale bezoeken aan gedetineerden. Jullie gebed wordt op erg prijs gesteld! Als ik daarna thuiskom krijg ik weer bezoek: twee bestuursleden van St. Zending en Gemeente komen langs – wat een bemoediging!!!!!Tot zover, dit komt met liefs en warme groeten voor ieder van jullie! Moge de Heer dagelijks bij jullie zijn, zoals Hij dat is bij mij en ieder in Mision Adulam. Dag, Gods zegen, Fineke + teams. 
 
Contact: Fineke Janssen (finekej@gmail.com), Casilla 6320, La Paz, Bolivia.
Belastingaftrekbare giften: Stichting Zending en Gemeente te Leeuwarden, via NL33 INGB 0002047678 of NL20 ABNA 0607782412 onder vermelding van 069 (zendingswerk Fineke Janssen) of 069 A Mision Adulam. Een andere mogelijkheid (niet aftrekbaar) is per creditcard via Whydonate op de website: https://www.whydonate.nl/fundraising/mision-adulam-i0cy Klik op vlaggetje voor Nederlands. Wij zijn aangesloten bij de stichting Zending en Gemeente, en erkend als ANBI. Meer informatie kunt u vinden onder de verschillende menu items bovenaan.
Postwijzigingen kunt u doorgeven aan de Familie Aleman, Schoolstraat 8, 3255 AV  Oude-Tonge.
Voor extra FB gebedspunten graag melden met een mailtje.