Nieuwsbrief december 2021
    Op God rust mijn heil en mijn eer,
    mijn sterke rots, mijn schuilplaats is in God.   

    Beste vrienden,
 
A safe place, that’s what each teenager and child who comes to us longs for. 
A place where they can be themselves and be listened to. A place also, where they can get out of their confusion and have the opportunity to get a fresh grip on their lives. Frequently this is made much more difficult because their parents don’t appreciate how important the part they should be playing is.
Laat me eerst beginnen met jullie hele fijne Kerstdagen toe te wensen, het vieren van Emmanuel: de Here Jezus die bij ons kwam en bij ons is gebleven!! Moge dat onze gids, troost en vaste grond onder de voeten zijn, waar we ons ook mogen bevinden in 2022. Mijn kleine kerstdecoratie is een "boompje" wat ik kocht van een gedetineerde in de gevangenis, en het hart gevuld met licht kreeg ik toen ik op bezoek was in Amerika. Dank voor jullie gebed ook voor dat deel van het werk, de Here was er bij in alle reizen en contacten!
 
 
 
 
Vorige week bezochten we de extra beveiligde gevangenis met het team van de gemeente. We kochten wat levensmiddelen voor alle gedetineerden als een manier om ze er aan te herinneren dat God naar hen omziet. Met diverse mannen hadden we goede gesprekken, ook in een van de kerkjes. Voor de arts die voor de gedetineerden zorgt hadden we wat medische  benodigdheden bij ons. Mijn zoektocht ging langs 8 apotheken om de 20 hechtdraden te vinden die ik nodig had, ook kocht ik 300 naalden - injectievloeistof  was er wel, nu kan hij het ook gebruiken.
 
In Jesed was er een winkeltje voor de kinderen waar ze dingen konden kopen met hun "punten voor goed gedrag". Zo kon deze lieve meid een andere trui kopen want deze heeft wat gaten..
Sommige kinderen kozen ook kleren voor een broertje of zusje.
 
Wat mij echt raakte was dat veel van de meer dan 50 kinderen er ook voor kozen om levensmiddelen te kopen voor hun familie - zoals deze autistische jongen.
Ik ben erg dankbaar dat we er de voorraden voor hadden om dat te kunnen faciliteren.
 
 
 
 
 
In Talita Cumi maakten 3 meisjes het hele programma af dit jaar, we hadden zelfs ook iemand die haar middelbare school diploma haalde, en dat is niet niks!.
Iedereen die dit jaar weg ging, ook diegenen die het programma niet afmaakten, gingen terug naar hun families.
 
Geen van onze jongeren liep weg in 2021, het heeft misschien geholpen dat we de muren wat konden verhogen ;-) maar alle lof aan de staf die ook heel hard heeft gewerkt met veel van de ouders. Zoals ik eerder wel eens zei, het is meestal niet alleen de tiener die problemen heeft.
De jongens van Adulam hebben het geweldig goed gedaan dit jaar, 8 van hen maakten het hele programma af wat geweldig is. Het merendeel van onze jongeren leerden ook de Here Jezus kennen in hun rehabilitatie proces!
 
Als team zitten we midden in een hele week van evaluaties. Dit was het grootste deel van het vaste team, we keken naar wat we bereikt hebben in 2021.
We zijn ons er van bewust dat dit ook kwam door jullie: jullie mee dragen in gebed en de financiële ondersteuning maakten ons werk mogelijk. We zijn God dankbaar voor de manier waarop Hij er bij was dit jaar en danken ook ieder van jullie!
 
Een persoonlijke noot: ik heb alle hernieuwde en ook nieuwe contacten van dit jaar erg gewaardeerd. De timing van God met het reizen was heel precies, soms was ik net op tijd weer een grens over! Terug thuis was het toch wel leeg zonder kattig gezelschap, dus hier is Charlie! 
 
Ik hoop bij onze jongeren te zijn in de Kerst en Oud en Nieuw vieringen. Bidt s.v.p. voor ze, het is een moeilijke tijd voor onze jongeren om niet bij hun familie te kunnen zijn. 
 
Dag, met liefs en warme groeten, ook van de teams, Fineke
 
 
 
Contact: Fineke Janssen (finekej@gmail.com), Casilla 6320, La Paz, Bolivia.
Belastingaftrekbare giften: Stichting Zending en Gemeente te Leeuwarden, via NL33 INGB 0002047678 of NL20 ABNA 0607782412 onder vermelding van 069 (zendingswerk Fineke Janssen) of 069 A Mision Adulam. Een andere mogelijkheid (niet aftrekbaar) is per creditcard via Whydonate op de website: https://www.whydonate.nl/fundraising/mision-adulam-i0cy Klik op vlaggetje voor Nederlands. Wij zijn aangesloten bij de stichting Zending en Gemeente, en erkend als ANBI. Meer informatie kunt u vinden onder de verschillende menu items bovenaan.
Postwijzigingen kunt u doorgeven aan de Familie Aleman, Schoolstraat 8, 3255 AV  Oude-Tonge.
Voor extra FB gebedspunten graag melden met een mailtje.
 

      

 
 
 
De afgelopen weken zijn erg stressvol geweest in Bolivia, we waren regelmatig in de internationale pers. Ik had een aantal half slapeloze nachten maar het team van Mision Adulam had het echt zwaar. Sommigen moesten een paar uur lopen om bij de huizen te komen, soms werden er stenen of groente naar hen gegooid of werden ze uitgescholden omdat ze gezien werden als mensen die zich niet identificeerden met de mensen in El Alto. Niks is minder waar, alles wat we doen en altijd gedaan hebben is dienen in onze wijk – mensen in onze wijk steunden ons en beloofden ons zo veel mogelijk te zullen beschermen.
 
De jonge mensen in de huizen voelden de spanning ook en staf moest proberen om de sfeer wat te verlichten, bijvoorbeeld door met de hele groep brood te bakken (de bakkerij was gesloten).
In Adulam is het nog steeds moeilijk, deels door de nieuwe staf. Zij zijn soms geneigd risico situaties te luchtig op te nemen, bijvoorbeeld toen de jongens naar school moesten om hun vooruitgang te evalueren. Staf bleef gezellig samen zitten kletsen in plaats van bij de jongens te blijven. Resultaat: 8 van de 10 rookten marihuana die ze kregen van een jongen die eerder bij ons woonde. Zo jammer, dat had nooit mogen gebeuren. De goede kant was dat alle jongens zeiden zelf verantwoordelijk te zijn toen Felina hen vroeg was er gebeurd was en zeiden dat ze de gevolgen van hun gedrag zouden aanvaarden.
 
In Talita Cumi reageerden de meisjes met het houden van een paar spontane tijden van gebed en aanbidden, (zie foto hierboven) erkennende dat God alleen de harten van de leiders van het land kan veranderen. Twee meisjes, Iris en Maeli hadden nooit gedacht dat ze vooruitgang zouden boeken in het programma maar zijn nu zover dat ze hoop hebben voor hun toekomst. Iris wil naar de PABO als ze klaar is met school en Maeli leert nu anderen te helpen en dienstbaar te zijn.  
 
 
 
 
 
 
Felina had een geweldige opening dit weekend om iets te delen met 16 ouders van de kinderen met leerproblemen die hulp krijgen in Jesed. Heel weinigen hadden ooit over Jezus gehoord. Felina sprak over het verhaal van de Kananese vrouw die Jezus om hulp vroeg voor haar kind en kon voor hen bidden en bemoedigen om ook zelf naar Jezus te zien.  
 
 
 
De situatie in het land is wat rustiger maar nog steeds niet goed, bidt s.v.p. voor ons nu we in de Decembermaand zijn, een moeilijke maand zelfs in de beste tijden.
In Mision Adulam zullen we staf evaluaties doen en daarna ons jaar gezamenlijk af sluiten, daarbij zullen we het team wat levensmiddelen mee te geven voor hun eigen kerstviering. Ook hoop ik met het team van de kerk mee te gaan naar de extra beveiligde gevangenis voor mannen ivm de kerst outreach. 
 
Bidt dat de vrede van God in onze harten zal heersen en voor Zijn zegen in de speciale tijden die we zullen hebben als we de geboorte van de Here Jezus gedenken.
Hele goede kerstdagen toegewenst en ik wens jullie Gods zegen toe voor 2020 en hoop dat we samen kunnen blijven omzien naar verslaafde tieners en kwetsbare kinderen in het nieuwe jaar!
 
Dit komt met liefs en warme groeten, in Christus, Fineke, jongeren, kinderen en teams..