Newsletter märz 2017
Een bijzondere week.
Ja, dat kun je wel zeggen!  Afgelopen weekend was ik in Santa Cruz en heb daar zondag na kerktijd gegeten met Joel en David. Een van hen is de eerste jongen die bij ons woonde, en de ander een knul die een paar maanden geleden zelfstandig werd. Het was fijn elkaar te zien en ook te merken hoe zij beide hun weg in het leven zoeken met Gods hulp.
Maandag mocht ik Epafras vertegenwoordigen en Nederlandse mannen bezoeken die in de gevangenis van Palmasola in Santa Cruz zijn. Dit was een eerste ervaring, waarin ik geleerd heb dat ik ze beter een voor een kan spreken dan tegelijk. Het bezoek en de aandacht werden duidelijk op prijs gesteld.
Felina, onze adjunct-directeur belde dat ze onverhoopt naar Cochabamba moest reizen omdat het niet zo heel goed gaat met haar zus. Dat en kijkend naar zaken rondom de financiën van Misión Adulam hielden me uit de slaap, met als gevolg dat ik m’n vroege vlucht miste.
Dinsdag kon ik op de luchthaven van Santa Cruz nog wel even dutten voor terugkeer naar La Paz, waar ik wat taken van Felina waar zou nemen. Dat had alles te maken met de opening van Jesed het huis voor kinderen. Dus op naar het huis wat “klaar” zou moeten zijn. Nou, ik heb op het propere Flakkee gewoond en mijn visie op schoon is wat anders dan die van het team, dus er is onder mijn stimulerende leiding nog hard gepoetst. Mijn lemma: “als je het niet voor de Here wilt doen of voor de directie, doe het dan voor je baan want het tocht hier..”
Woensdagmorgen vroeg heb ik Felina van het vliegveld gehaald. Haar zus ligt in het ziekenhuis om transfusies en andere aandacht te krijgen.           En ja, het huis blonk, we moesten nog wat puntjes op de i zetten voordat we onze gasten konden ontvangen, ruim 50 in totaal. De Nederlandse consul was er, net als een kolonel van de politie vergezeld van drie anderen evenals twee mannen van de narcotica politie. Autoriteiten van de gemeente en het departament van La Paz en vertegenwoordigers van diverse eenheden van de kinderbescherming, voorgangers en collega’s van andere instellingen. En fin, blij met de opkomst. Na een eenvoudige openingsceremonie kreeg iedereen een lekkere maaltijd.       Toen wachtte mij nog iets leuks. Bij het kopen van enkele honderden euro’s schoolmateriaal, kreeg ik bonnen voor de verloting van een cross bike: EN IK WON ER EENTJE!!!!! Op naar de winkel en als kers op de taart werd ik geïnterviewd door een lokaal tv-station met wat vragen over ons werk – donderdagochtend uitgezonden!
   Meisjes in creatieve therapie.  De fiets!          
 
Donderdag was een dag van voorbereiding, zaterdag mocht ik twee keer lesgeven in de strafgevangenis net buiten La Paz, Chonchocoro. Op twee afdelingen wordt een seminaar aangeboden, mijn thema hiervoor is bitterheid en vergeving.
Vrijdag was een dag waarop ik veel tijd besteed heb bij de bank om geld “uit de muur te halen”, dat is nog steeds de enige manier om aan geldzaken te regelen. Daarna ben ik naar El Alto gegaan om met Felina te praten over de komende week. Ze zal dan in Cochabamba zijn, waarschijnlijk om haar zus en familie bij te staan in de laatste levensfase. 
Zaterdagmorgen vroeg ging ik met een groep van nog 7 broeders en zusters op reis, anderhalf uur deden we over een ritje van 39 kilometer om in Chonchocoro te komen. En toen weer een nieuwe ervaring: Voor de veiligheidscontrole mocht ik alles vanaf de heupen naar beneden laten zakken om te hurken over een krant. Je zou maar iets verstopt hebben…
Mijn eerste spreekbeurt was in de kerk die gebouwd is door het team van onze gemeente, waar zo’n 38 mannen aanwezig waren. In het team was een broeder die de Here leerde kennen in een andere gevangenis waar ik in het verleden heel veel te doen had. Hij zegt een vrucht te zijn van die tijd en er ontstond direct een klik met hem. 
We zongen “Dios está aquí, tan cierto como el aire que respiro” “God is hier, zo zeker als de lucht die ik inadem” en ja, wat een aanwezigheid konden we voelen!! Na mijn spreekbeurt had ik (namens Epafras) een lang gesprek met een Nederlandse gedetineerde. Hij was vooral blij met de lekkere warme jas en de cornflakes en ander eten wat ik bij me had. Het is triest als je in de gevangenis terecht komt en geen bezoek krijgt. Voor veel dingen is geld nodig, zelfs om een bed te krijgen om in te slapen. Een Argentijnse gevangene bood me soep aan die ik vriendelijk geweigerd heb. Met hem in gesprek bleek dat hij er al 14 jaar is, en nooit bezoek krijgt. In totaal kon ik 123 boekjes “De goede artiest” (Evangelisatiemateriaal) uitdelen, o.a. ook aan alle politie die daar werkt.
De tranen zitten me nog hoog over alles wat ik gezien heb. Het plan is nu om 250 truien bij elkaar te vinden voor de gevangenen hier. Niemand zit er voor z’n mooie ogen, maar het zijn mensen. In het andere blok waar ik was ontmoette ik Willem. Zijn gefronste gezicht en bezorgde blik staan op mijn netvlies gegrift. Hij probeerde alle liederen mee te zingen maar hij had duidelijk pijn en ook hoort hij niet goed. Ook in dat blok was de Here heel duidelijk aanwezig en ik bid dat de Heilige Geest de na-prediker zal zijn van alles wat met hen gedeeld is.
Nou, dit was een bijzondere week waarin ik jullie even mee wilde nemen. Want het is door jullie gebed, liefde, bemoediging en financiële ondersteuning dat het werk hier gebeurd. Hartelijk dank voor het deel zijn van alles wat hier gebeurd, moge de Heer u/jullie zegenen!! 
Dag, met warme groeten, Fineke 
p.d. Misión Adulam bestaat dit jaar 25 jaar. En dat gaan we vieren in een dankdienst voor de Here. Het zou erg fijn zijn als jullie daarbij konden zijn. We doen dit op 30 April in Ev. Gem. Hoogeveen om 15.00, op 2 Juni in het Kamaraadhuis te Middelharnis om 19.30. Ook in Juni in Vluchtheuvel Pinksterzending te Arnhem op nog nader te bepalen datum. Zie onze Website voor informatie.
Contact: Fineke Janssen (finekej@gmail.com), Casilla 6320, La Paz, Bolivia.   
Belastingaftrekbare giften: Stichting Zending en Gemeente te Leeuwarden, via NL33 INGB 0002047678 of NL29 ABNA 0607782412 onder vermelding van 069 (zendingswerk Fineke Janssen) of 069 A Mision Adulam.
Een andere optie (niet aftrekbaar) is per creditcard via PayPal op de website: https://www.paypal.me/FinekeJAdulam               Onze Website: www//http/misionadulam.nl
Adreswijzigingen post: Fam. Aleman, Schoolstraat 8, 3255 AV te Oude Tonge.
Aanmelden voor email i.p.v. post: finekej@gmail.com

Liebe Freunde von Mission Adulam,

Eine sehr besondere Woche! Das kann man wohl sagen. Am letzten Wochenende war ich in Santa Cruz und habe am Sonntag nach der Kirche mit Joel und David zu Mittag gegessen. Einer ist der erste Junge, der bei uns war, und der andere wurde vor ein paar Monaten entlassen. Es war wirklich schön zu sehen, dass beide ihren eigenen Lebensweg mit Gottes Hilfe finden.

Am Montag habe ich holländische Häftlinge im Palmasola-Gefängnis im Auftrag von Epafras besucht. Epafras ist eine christliche Organisation, die sich um Gefangene kümmert. Das war das Erlebnis, bei dem ich gelernt habe, dass es besser ist, nicht mehr als einen Gefangenen zur selben Zeit zu besuchen. Der Besuch und die Aufmerksamkeit wurden positiv aufgenommen.

Dann rief Felina, unsere stellvertretende Chefin, an und sagte, dass sie unversehens nach Cochabamba reisen musste, da es um die Gesundheit ihrer Schwester schlecht bestellt war. Das und auch das Nachdenken über die finanzielle Lage von Mission Adulam hielten mich wach, sodass ich meinen Flieger am nächsten Morgen verpasste. 

Am Dienstag konnte ich dann am Flughafen von Santa Cruz ein kleines Nickerchen halten, bevor ich den Rückflug nach La Paz antrat. Dort übernahm ich dann ein paar von Felinas Aufgaben bezüglich der Wiedereröffnung von Jesed, dem „Kinderhaus“. Das Haus sollte eigentlich schon „fertig“ sein, aber anscheinend unterscheidet sich mein Verständnis von Sauberkeit wesentlich von dem der Mitarbeiter. Also wurde unter meiner Aufsicht und meinem Motto ( „Wenn du es weder für Gott noch für die Geschäftsführung machen willst, dann tu es besser wegen deines Jobs, oder du kannst dir einen neuen suchen“) eine gründliche Reinigung unternommen. 

Am frühen Mittwochmorgen holte ich Felina vom Flughafen ab. Ihre Schwester ist mittlerweile im Krankenhaus und bekommt Bluttransfusionen. Und ja, das gereinigte Haus glänzte mittlerweile. Bevor wir unsere Gäste für die Einweihung (ca. 50 an der Zahl) empfangen konnten, mussten noch ein paar Kleinigkeiten gemacht werden.  Neben einem Polizeihauptkommissar mit drei Mitarbeitern und zwei Männern von der Drogenpolizei war auch der holländische Konsul anwesend. Außerdem waren Vertreter der Stadt- und Departamentsverwaltung, Vertreter von zahlreichen Kinderhilfsorganisationen, Pastoren und Kollegen von anderen Einrichtungen gekommen. Insgesamt war ich mit der Besucherzahl sehr zufrieden. Nach einer schlichten Eröffnungszeremonie wurden alle Gäste zu einem köstlichen Festessen eingeladen. Dann wartete eine schöne Überraschung auf mich: Wir bekamen Schulmaterial, das mehrere hunderte Euro wert war, und bei einer Verlosung eines Supermarktes hatte ich den Hauptpreis gewonnen – ein nigelnagelneues Crossbike!! Also fuhr ich sofort zum besagten Supermarkt und wurde prompt von einem lokalen Fernsehsender über meine Arbeit interviewt – am Donnerstag wird es ausgestrahlt!

 

 

 

 

 

 

 

 Mädchen bei der Gestaltungstherapie (Bild)                             Marielle auf dem gewonnen Fahrrad (Bild)        

Am Donnerstag fand ein Vorbereitungsseminar statt. Zuvor war ich gefragt worden, ob ich zweimal samstags ein Seminar im Hochsicherheitsgefängnis Chonchocoro außerhalb von La Paz halten könnte. Mein Thema dafür war Verbitterung und Vergebung.

Am Freitag verbrachte ich viel Zeit damit, Geld in der Bank abzuheben. Das ist hier immer noch der einzige Weg, die Finanzangelegenheiten zu regeln. Später fuhr ich nach El Alto, um mit Felina über die kommende Woche zu reden. Sie wird in Cochabamba bei ihrer Familie sein, um ihre Schwester in der wahrscheinlich letzten Phase ihres Lebens zu begleiten.

Am frühen Samstagmorgen schloss ich mich einer Gruppe von sieben Brüdern und Schwestern an, um nach Chonchocoro zu fahren. Für die 39 Kilometer lange Strecke brauchten wir rund anderthalb Stunden. Und dann wieder eine neue Erfahrung: Für die Sicherheitskontrolle musste ich alles von der Hüfte abwärts ausziehen und mich auf eine Zeitung hocken. Ich hätte ja etwas verstecken können...

Meine erste Vorlesung hatte ich vor 38 Männern in der Kapelle, die von meiner Gemeinde gebaut worden war. In unserer Gruppe war auch ein Bruder, der in einem anderen Gefängnis zum Glauben gekommen war, das ich in der Vergangenheit oft besucht hatte. Er sagte mir, dass es bei ihm damals direkt „Klick gemacht“ hatte.

Wir sangen zusammen „Dios está aquí, tan cierto como el aire que respiro” (“Gott ist hier, so sicher wie die Luft, die wir atmen”) und ja, wir spürten wirklich, dass er bei uns war! Nachdem ich als Vertreterin von Epafras geredet hatte, redete ich lange mit einem holländischen Gefangenen. Er war besonders dankbar für den warmen Mantel, die Cornflakes und andere Lebensmittel, die ich ihm mitgebracht hatte. Es ist schon sehr traurig, wenn man im Gefängnis sitzt und keinen Besuch bekommt. Ein argentinischer Häftling bot mir eine Schale mit Suppe an, die ich freundlich ablehnte. Als ich mit ihm sprach, erfuhr ich, dass er mittlerweile für 14 Jahre hier einsitzt und noch nie Besuch hatte. Insgesamt konnte ich an die Gefangenen und auch an die Justizvollzugsbeamten 123 Heftchen über „Den guten Künstler“ (Missionsmaterial) aushändigen. 

Mir kommen immer noch die Tränen, wenn ich an all das denke, was ich dort gesehen habe. Jetzt wollen wir 250 Pullover für alle Häftlinge dort sammeln. Keiner von ihnen ist dort wegen seiner schönen Augen, trotzdem sind sie doch alle Menschen. Im anderen Block traf ich Willem. Sein gefurchtes Gesicht und sein besorgter Blick sind mir im Gedächntnis geblieben. Er versuchte die ganze Zeit bei allen Liedern mitzusingen, aber es war eindeutig, dass er Schmerzen hatte und auch nicht gut hören konnte. Auch in diesem Block war Gott eindeutig spürbar und ich bete dafür, dass der Heilige Geist sein Schaffen in den Herzen dieser Menschen fortsetzt.

Das war eine wirklich sehr spezielle Woche, die ich mit Ihnen teilen wollte.

Aufgrund ihrer Gebete, Anteilnahme, Ermutigung und finanzieller Unterstützung wird die ganze Arbeit hier erst ermöglicht. Vielen Dank, dass Sie ein Teil von dem sind, was hier vorgeht, und möge Gott seine schützende Hand über Sie halten!

Herzliche Grüße und bis zum nächsten Mal.

Fineke